Новые тур. обьекты

«КРИВЕ ОЗЕРО», відпочинковий комплекс

81053, Україна, Львівська обл., м. Новояворівськ, вул. Зелена, 34

«ДЕРИБАС», отель

Украина, г. Одесса, ул. Дерибасовская, 27

«ОБЕРІГ», готель

Україна, м. Київ, проспект Лобановського, 25/16

Поиск по сайту
Главная О проекте, контакты Карта сайта
  /     /   «МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ», музей

«МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ», музей

Україна, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Миру, 16а (за фортецею «Круглий Двір»)
Тел: (05458) 5-19-70; Моб.: (050) 274-35-61, (050) 770-07-71
KDK_Trostyanetc@ukr.net
www.facebook.com/kdk.trostyanec

МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ 

 

Музей засновано Тростянецькою міською радою Сумської області та відкрито 26 травня 2012 року. Він знаходиться у підпорядкуванні КЗ культурно-дозвіллєвого комплексу «Тростянецький». Кількість залів – 3. Назви залів «Корона», «Мілка», «Якобз». Кількість експонатів – 1576, у т.ч. вироби з шоколаду великовагові (30-15 кг).

Мета та завдання музею: популяризація чорного та молочного шоколаду, активізація пізнавальної активності відвідувачів, створення позитивного іміджу міста Тростянець та шоколадної фабрики «Крафт Фудз Україна».

Опис І залу: Історія вирощування шоколадного дерева, рецептура створення шоколаду, технології його виготовлення, опис шоколадних виробів (від 10 г до 30 кг) тростянецьких та зарубіжних виробів з шоколаду, раритетні картини.

Витяги з екскурсу
«КОРОНА».
Першим європейцем, котрий скуштував шоколад, був мореплавець Христофор Колумб. Він у нас зображений на карті. У 1502 році на острові Гайана місцеві жителі пригостили мандрівника гарячим зіллям з невідомих для європейця трав і плодів, смак здавався Колумбу дивним і неприємним, тому він і не звернув уваги на напій.

У 1519 році на територію Мексики вторглися конкістадори на чолі з Ернаном Кортесам, (Демонстрація фото портрета), які захопили Теночтітлан і всі комори Монтесуми. Іспанці зацікавились напоєм із зерен какао, який втім не припав особливо їм до смаку через свою гіркоту, проте вони з подивом відзначили його чудовий бадьорий і тонізуючий ефект.

Є й цікаві епізоди з історії шоколаду, пов'язані з католицькою церквою. Наприклад,  свого часу було заборонено в піст вживати все, що може приносити насолоду. Тому не вщухали суперечки про те, чи можна пити під час посту шоколад.

Спеціально скликані з цього приводу збори єпископів в 1569 році в Мексиці вирішили запитати поради у самого Папи Римського, і з цією місією відправили до Ватикану священика Джероламо де Сан-Вінченцо. Який же був конфуз, коли з'ясувалося що Папа Пій V не тільки ніколи не куштував шоколаду, але й чув про нього вперше. Коли Джероламо приготував і підніс йому чашечку, Папа обережно відсьорбнув напій, скривився і промовив фразу, що стала історичною: «Шоколад посту не порушує, не може ж така гидота приносити комусь задоволення…».

А чи знаєте Ви, що какао-боби є надзвичайно поживними, шоколад збуджує нервову систему і спричинює відчуття щастя, саме тому чистий чорний шоколад рекомендують як дієвий антидепресант проти осінньої та зимової депресій, також шоколад гальмує процеси старіння і сповільнює розвиток зморшок, зменшує ризик розвитку атеросклерозу і понижує рівень холестерину у крові. Какао має суттєвий антиоксидантний вплив на організм: 50 грамів чорного шоколаду містить стільки ж антиоксидантів, скільки 15 склянок апельсинового соку або 6 спілих яблук! Вживання какао і чорного шоколаду підвищує працездатність і тонізуюче впливає на організм. А от негативного впливу вживання шоколаду, за винятком індивідуального несприйняття, не виявлено. Тож куштуйте завжди цей божественний подарунок людям.

І останні три фото з Тростянецької шоколадної фабрики «Україна», «Крафт Якобз Сушард Україна» та остання назва «Крафт Сушард Україна». Один з найбільших виробників шоколадної продукції. На сьогодні єдина суто шоколадна фабрика з повним циклом виробництва – від обробки какао-бобів до упаковки готової продукції та відвантаження. На фото зображене будівництво фабрики у 1973 р. Саме на цьому місці був рафінадний завод Кеніга Л. Є., та друге фото з 1994 р. – запуск шоколадної фабрики та випуск першої продукції. На час відкриття на фабриці працювало 850 співробітників. Станом на 2011 рік «Kraft Foods» набрала світові оберти та вважається однією з найбільших і найвідоміших фабрик.

«МІЛКА». Теплий у рідкому стані шоколад розливають по спеціальних формах, довжиною від 50 см до 120 см. У нашому музеї представлені форми з шоколадки «М джой», «Мілка» 200 г та 90 г, а також, новорічний дід мороз. Щоб шоколадка стала такої форми, як ми її звикли бачити та смакувати, форму змащують кокосовою олією, потім заливають рідку шоколадну масу, охолоджують і по спеціальній стрічці шоколадки йдуть на упаковку, але перш ніж запакувати спеціальні лінії перевіряють на наявність металевих предметів та камінців, а також перевіряють вагу. У разі, якщо шоколадка важить на кілька грамів менше або на кілька мікрон тонша, то ця продукція не потрапляє на прилавки магазинів, а йде на переробку чи утилізацію. За цим стежить три лабораторії: сировинна, фізико-хімічна та мікробіологічна. Методом сліпого тестування вони погодинно перевіряють продукцію.

Традиційні заходи музею:
- День відкритих дверей (перша субота вересня), коли традиційно відзначаємо День міста.
- Всеукраїнський фестиваль класичної музики до Дня народження П.І.Чайковського «Чайковський FEST».
- 16 червня – Міжнародний  фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття».
- Остання п’ятниця та субота  липня – Всеукраїнський рок-фестиваль «Схід- рок».
- Всеукраїнський сільський фестиваль «Боромля». До Дня незалежності України.

МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ
Україна, Сумська обл., м. Тростянець,
вул. Миру, 16а (за фортецею «Круглий Двір»)
Контакти для замовлення екскурсій:
Тел: (05458) 5-19-70;
Моб.: (050) 274-35-61,
(050) 770-07-71
KDK_Trostyanetc@ukr.net
www.facebook.com/kdk.trostyanec

Дні роботи музею: Щодня.
Час роботи музею: з 9-00 до 16-00.
Вартість квитків до музею:
для дорослого – 10 грн.,
для дитини, пенсіонера, студента – 5 грн.
Ціни актуальні станом на 17.05.2013
Мови  проведення екскурсій: українська, російська, польська, німецька, англійська.
Тематика екскурсій: «Чорний шоколад», «Молочний шоколад», «Кава Якобз».

Як доїхати до музею: По залізниці до ст. «Смородино», а потім будь-якою міською маршруткою до фортеці «Круглий Двір» (це дві зупинки).

Автобусом по трасі Харків-Суми до зупинки «Ресторан Ювілейний», від якого пройти 250 м до фортеці «Круглий Двір». Або від автобусної зупинки будь-якою міською маршруткою до фортеці «Круглий Двір» (це дві зупинки).