Новые тур. обьекты

«LAKE PARK», заміський комплекс

Україна, Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Овчаренка, 2т

«OLD SCHOOL VILLA»

Украина, Киевская обл., Бориспольский р-н, с. Гнедин, ул. Центральная, 43

«РИМСЬКІ ТЕРМИ», beauty spa center

04210, Україна, м. Київ, Оболонська Набережна, 17

Поиск по сайту
Главная О проекте, контакты Карта сайта
  /     /   НАЦИОНАЛЬНЫЙ ИСТОРИКО-КУЛЬТУРНЫЙ ЗАПОВЕДНИК «ЧИГИРИН»

НАЦИОНАЛЬНЫЙ ИСТОРИКО-КУЛЬТУРНЫЙ ЗАПОВЕДНИК «ЧИГИРИН»

20901, Украина, Черкасская обл., г. Чигирин, ул. Грушевского, 26
Тел./факс: (04730) 2-77-28, (04730) 2-78-27, (04730) 2-59-71
nikz_chigir@mail.ru

НАЦІОНАЛЬНИЙ ИСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ЧИГИРИН» 

Чигиринский музей

церковь

Чигиринский музей

Чигиринский музей

Чигиринский музей

Чигиринский музей

 Чигиринский музей

Чигиринский музей

Чигиринский музей

Чигиринский музей

Чигиринский музей вековое дерево

Чигиринский музей

Чигиринский музейЧигирин, заснований у першій половині XVI століття на кордоні з Диким Полем, посідає визначне місце в історії України. Свого найбільшого розквіту місто досягло в 1648-1657 роки, коли слугувало гетьманською резиденцією Богдана Хмельницького. З 1657 по 1676 Чигирин обирали своєю резиденцією такі гетьмани України – І. Виговський, Ю. Хмельницький, П. Тетеря, П. Дорошенко.
З урахуванням значення міста та його пам’яток для історії і культури України у 1989 році був створений Чигиринський державний історико-культурний заповідник. В 1995 році, коли відбулися урочисті заходи з нагоди 400-річчя від дня народження Богдана Хмельницького, Указом Президента України заповіднику в Чигирині надано статус Національного.
На території Національно історико-культурного заповідника «Чигирин» під охороною держави перебувають 4 пам’ятки археології, 13 – історії, 6 – архітектури, 2 – ландшафтні, 1 – монументального мистецтва, 1 – садово-паркового мистецтва. До унікальних пам’яток національного значення належать городище чорноліської культури (XVIIІ-XVII ст. до н.е.), Іллінська церква в с. Суботові та Свято-Миколаївська церква в с. Стецівці.
На сьогодні до складу заповідника «Чигирин» входять 5 музеїв: археологічний і Б. Хмельницького – в м.Чигирин, історичний – в с.Суботів, краєзнавчий – у с.Медведівка, етнографічний – у с.Стецівка.

Екскурсійні об’єкти Національного историко-культурного заповідника «Чигирин»:
ЧИГИРИН

В центральній частині міста розташована пам’ятка садово-паркового мистецтва – Замкова гора. На ній знаходяться визначні пам’ятки історії, архітектури, монументального мистецтва
- Величний (висотою 18,6 м) монумент Богдану Хмельницькому (1973 р.);
- кам’яний хрест на честь героїв битв з польсько-шляхетськими та турецькими загарбниками 1596-97, 1677-78 років (1912 р.);
- реконструйований бастіон Петра Дорошенка – частина Чигиринської фортеці XVII століття.
Біля підніжжя Замкової гори розташований музейний комплекс – архітектурна домінанта Чигирина. Побудований в 1995 році згідно малюнків і креслень «Присутственних місць». Музейний комплекс складається з двоповерхового будинку – музею Б. Хмельницького та трьох одноповерхових будівель – адміністративних приміщень заповідника.
До музейного комплексу відноситься каплиця Святої Покрови, де перепоховані останки 263 козаків та мешканців Чигирина, виявлені археологами на місці колишнього цвинтаря XVII століття. Праворуч від музею височіє відтворений храм святих апостолів Петра і Павла. Біля нововідтвореного храму знаходяться автентичні залишки церкви епохи середньовіччя, які музеєфікуються. Перед храмом встановлений пам’ятник видатному духовному і політичному діячу, митрополиту України-Руси, настоятелю храму – Йосипу Нелюбовичу-Тукальському. Поряд з музеєм Б. Хмельницького продовжуються роботи по відтворенню комплексу будівель резиденції творця Української козацької держави та інвестиційного проекту – готельного комплексу «Посольська вулиця».
Трошечки далі, у відреставрованій будівлі початку ХХ століття біля міського парку ім. Т. Г. Шевченка розміщений археологічний музей, де представлені найцікавіші речові пам’ятки давніх історичних культур регіону Середнього Подніпров’я.
На виробничій базі заповідника «Чигирин» знаходиться відділ відродження народних промислів, в якому діє гончарна майстерня. Працівники відділу – неодноразові учасники та лауреати всеукраїнських та місцевих виставок декоративно-прикладного мистецтва. Відродження гончарства регіону стало підґрунтям для проведення на базі заповідника «Чигирин» щорічних Всеукраїнських симпозіумів молодих гончарів. Разом із заповідником співорганізатором цього заходу є Національна спілка майстрів народного мистецтва України.
СЕЛО СУБОТІВ
Чигиринский музейІллінська церква
– найбільш визначна і відома пам’ятка с. Суботова. Збудована в середині XVII століття за наказом і коштом гетьмана Б. Хмельницького. В другій половині ХІХ століття церкву реставрували, звели біля неї дзвіницю. За часів існування Радянського Союзу храм двічі закривали. З 1990 року церква знову діюча.
Поруч з церквою знаходяться три кам’яні хрести, які зобразив Тарас Шевченко під час відвідування Суботова. Ймовірно, це могили священиків, які правили службу в Іллінській церкві у XVIIІ cтолітті. Неподалік знаходиться замчище Б. Хмельницького – місце його колишнього маєтку. Частина замчища досліджена археологами. Знайдені кам’яні підмурки вежі музеєфікуються. На замчищі розташовані дві садиби кінця ХІХ – початку ХХ століть, інтер’єр яких відтворює тогочасний побут селянської родини, народні промисли й ремесла краю. Зокрема, одна кімната облаштована як майстерня гончаря.
«Три криниці» – пам’ятка історії та гідрології с. Суботів. За легендами пов’язана з ім’ям Б. Хмельницького. Знаходиться в мальовничій долині місцевої річки Суби.
СЕЛО СТЕЦІВКА
Чигиринский музейЕтнографічний музей в селі Спецівка
став базовим відділом для створення та розвитку музею млинарства і етнографічно-туристичного комплексу «Козацький хутір» на околиці села. В перспективі відвідувачі «Козацького хутора» матимуть можливість проживати в садибах, відтворених за зразками столітньої давнини і відчути етносередовище українців того часу.
ХОЛОДНИЙ ЯР
Реліктовий лісовий масив з пересіченим рельєфом. Його площа становить понад 7 тисяч га. З цим урочищем пов’язано багато знаменних подій історії України: національна революція XVII століття, повстання Коліївщина 1768 року, Холодноярська республіка 1918-1922 років, партизанський рух в роки Другої світової війни. Найбільш цінні в історичному та природоохоронному значенні ділянки Холодного Яру площею 560 га оголошені пам’яткою природи державного значення.
На честь цих подій в регіоні встановлено пам’ятники і пам’ятні знаки. Найбільш визначні з яких мають національний статус – Мотронинське городище скіфського часу (VIІ-ІV ст. до н.е.) та Свято-Троїцька церква Мотронинського монастиря.
Патріархом холодноярських лісів є дуб-велетень на хуторі Буда. В народі його називають за іменем одного з ватажків Коліївщини дубом Максима Залізняка. Вік дерева обчислюють далеко за 1000 років.
Продовженням холодноярських лісів є заповідне урочище Атаманський парк із системою ставків, унікальним видовим складом флори та цілющим джерелом «Живун». Поряд із Атаманським парком знаходиться с. Головківка – один із осередків українського гончарства.

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин»
20901, Україна, Черкаська обл., м. Чигирин, вул. Грушевського, 26
Тел./факс: (04730) 2-77-28, (04730) 2-78-27, (04730) 2-59-71
nikz_chigir@mail.ru

Графік роботи заповідника «Чигирин»:
- вівторок, середа, четвер – з 08.00 до 17.00;
- п’ятниця – з 08.00 до 16.00;
- субота, неділя – з 09.00 по 15.00.
Вихідний день – понеділок.

Вартість вхідних квитків:
Музей Б. Хмельницького:
- для дорослого – 5 грн.;
- для дітей – 3 грн.
Історія Замкової гори:
- для дорослого – 4 грн.;
- для дітей – 3 грн.
Музей археології:
- для дорослого – 3 грн.;
- для дітей – 2 грн.
Іллінська церква, Замчище, Три криниці:
для дорослого – 4 грн.;
- для дітей – 2 грн.
Етнографічний музей «Українська хата кінця ХІХ – початку ХХ століть»:
- для дорослого – 2 грн.;
- для дітей – 1 грн.
Краєзнавчий музей в с. Медведівка, пам’ятник Максиму Залізняку, церква Успіння Пресвятої Богородиці:
- для дорослого – 2 грн.;
- для дітей – 1 грн.
Холодний Яр, Мотронинський монастир, Мотронинське городище скіфського часу:
- для дорослого – 4 грн.;
- для дітей – 2 грн.
1000-літній дуб М. Залізняка:
- для дорослого – 2 грн.;
- для дітей – 1 грн.
Етнографічний музей в с. Спецівка:
для дорослого – 2 грн.;
- для дітей – 1 грн.

Екскурсійного обслуговування:
Вартість – 25 грн. з людини. Кількість відвідувачів у екскурсійній групі обмежується 25 особами.