Новые тур. обьекты

«LAKE PARK», заміський комплекс

Україна, Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Овчаренка, 2т

«OLD SCHOOL VILLA»

Украина, Киевская обл., Бориспольский р-н, с. Гнедин, ул. Центральная, 43

«РИМСЬКІ ТЕРМИ», beauty spa center

04210, Україна, м. Київ, Оболонська Набережна, 17

Поиск по сайту
Главная О проекте, контакты Карта сайта
  /     /   «МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ», музей

«МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ», музей

Україна, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Миру, 16а (за фортецею «Круглий Двір»)
Тел: (05458) 5-19-70; Моб.: (050) 274-35-61, (050) 770-07-71
KDK_Trostyanetc@ukr.net
www.facebook.com/kdk.trostyanec

МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ 

 

Музей засновано Тростянецькою міською радою Сумської області та відкрито 26 травня 2012 року. Він знаходиться у підпорядкуванні КЗ культурно-дозвіллєвого комплексу «Тростянецький». Кількість залів – 3. Назви залів «Корона», «Мілка», «Якобз». Кількість експонатів – 1576, у т.ч. вироби з шоколаду великовагові (30-15 кг).

Мета та завдання музею: популяризація чорного та молочного шоколаду, активізація пізнавальної активності відвідувачів, створення позитивного іміджу міста Тростянець та шоколадної фабрики «Крафт Фудз Україна».

Опис І залу: Історія вирощування шоколадного дерева, рецептура створення шоколаду, технології його виготовлення, опис шоколадних виробів (від 10 г до 30 кг) тростянецьких та зарубіжних виробів з шоколаду, раритетні картини.

Витяги з екскурсу
«КОРОНА».
Першим європейцем, котрий скуштував шоколад, був мореплавець Христофор Колумб. Він у нас зображений на карті. У 1502 році на острові Гайана місцеві жителі пригостили мандрівника гарячим зіллям з невідомих для європейця трав і плодів, смак здавався Колумбу дивним і неприємним, тому він і не звернув уваги на напій.

У 1519 році на територію Мексики вторглися конкістадори на чолі з Ернаном Кортесам, (Демонстрація фото портрета), які захопили Теночтітлан і всі комори Монтесуми. Іспанці зацікавились напоєм із зерен какао, який втім не припав особливо їм до смаку через свою гіркоту, проте вони з подивом відзначили його чудовий бадьорий і тонізуючий ефект.

Є й цікаві епізоди з історії шоколаду, пов'язані з католицькою церквою. Наприклад,  свого часу було заборонено в піст вживати все, що може приносити насолоду. Тому не вщухали суперечки про те, чи можна пити під час посту шоколад.

Спеціально скликані з цього приводу збори єпископів в 1569 році в Мексиці вирішили запитати поради у самого Папи Римського, і з цією місією відправили до Ватикану священика Джероламо де Сан-Вінченцо. Який же був конфуз, коли з'ясувалося що Папа Пій V не тільки ніколи не куштував шоколаду, але й чув про нього вперше. Коли Джероламо приготував і підніс йому чашечку, Папа обережно відсьорбнув напій, скривився і промовив фразу, що стала історичною: «Шоколад посту не порушує, не може ж така гидота приносити комусь задоволення…».

А чи знаєте Ви, що какао-боби є надзвичайно поживними, шоколад збуджує нервову систему і спричинює відчуття щастя, саме тому чистий чорний шоколад рекомендують як дієвий антидепресант проти осінньої та зимової депресій, також шоколад гальмує процеси старіння і сповільнює розвиток зморшок, зменшує ризик розвитку атеросклерозу і понижує рівень холестерину у крові. Какао має суттєвий антиоксидантний вплив на організм: 50 грамів чорного шоколаду містить стільки ж антиоксидантів, скільки 15 склянок апельсинового соку або 6 спілих яблук! Вживання какао і чорного шоколаду підвищує працездатність і тонізуюче впливає на організм. А от негативного впливу вживання шоколаду, за винятком індивідуального несприйняття, не виявлено. Тож куштуйте завжди цей божественний подарунок людям.

І останні три фото з Тростянецької шоколадної фабрики «Україна», «Крафт Якобз Сушард Україна» та остання назва «Крафт Сушард Україна». Один з найбільших виробників шоколадної продукції. На сьогодні єдина суто шоколадна фабрика з повним циклом виробництва – від обробки какао-бобів до упаковки готової продукції та відвантаження. На фото зображене будівництво фабрики у 1973 р. Саме на цьому місці був рафінадний завод Кеніга Л. Є., та друге фото з 1994 р. – запуск шоколадної фабрики та випуск першої продукції. На час відкриття на фабриці працювало 850 співробітників. Станом на 2011 рік «Kraft Foods» набрала світові оберти та вважається однією з найбільших і найвідоміших фабрик.

«МІЛКА». Теплий у рідкому стані шоколад розливають по спеціальних формах, довжиною від 50 см до 120 см. У нашому музеї представлені форми з шоколадки «М джой», «Мілка» 200 г та 90 г, а також, новорічний дід мороз. Щоб шоколадка стала такої форми, як ми її звикли бачити та смакувати, форму змащують кокосовою олією, потім заливають рідку шоколадну масу, охолоджують і по спеціальній стрічці шоколадки йдуть на упаковку, але перш ніж запакувати спеціальні лінії перевіряють на наявність металевих предметів та камінців, а також перевіряють вагу. У разі, якщо шоколадка важить на кілька грамів менше або на кілька мікрон тонша, то ця продукція не потрапляє на прилавки магазинів, а йде на переробку чи утилізацію. За цим стежить три лабораторії: сировинна, фізико-хімічна та мікробіологічна. Методом сліпого тестування вони погодинно перевіряють продукцію.

Традиційні заходи музею:
- День відкритих дверей (перша субота вересня), коли традиційно відзначаємо День міста.
- Всеукраїнський фестиваль класичної музики до Дня народження П.І.Чайковського «Чайковський FEST».
- 16 червня – Міжнародний  фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття».
- Остання п’ятниця та субота  липня – Всеукраїнський рок-фестиваль «Схід- рок».
- Всеукраїнський сільський фестиваль «Боромля». До Дня незалежності України.

МУЗЕЙ ШОКОЛАДУ
Україна, Сумська обл., м. Тростянець,
вул. Миру, 16а (за фортецею «Круглий Двір»)
Контакти для замовлення екскурсій:
Тел: (05458) 5-19-70;
Моб.: (050) 274-35-61,
(050) 770-07-71
KDK_Trostyanetc@ukr.net
www.facebook.com/kdk.trostyanec

Дні роботи музею: Щодня.
Час роботи музею: з 9-00 до 16-00.
Вартість квитків до музею:
для дорослого – 10 грн.,
для дитини, пенсіонера, студента – 5 грн.
Ціни актуальні станом на 17.05.2013
Мови  проведення екскурсій: українська, російська, польська, німецька, англійська.
Тематика екскурсій: «Чорний шоколад», «Молочний шоколад», «Кава Якобз».

Як доїхати до музею: По залізниці до ст. «Смородино», а потім будь-якою міською маршруткою до фортеці «Круглий Двір» (це дві зупинки).

Автобусом по трасі Харків-Суми до зупинки «Ресторан Ювілейний», від якого пройти 250 м до фортеці «Круглий Двір». Або від автобусної зупинки будь-якою міською маршруткою до фортеці «Круглий Двір» (це дві зупинки).