Новые тур. обьекты

«LAKE PARK», заміський комплекс

Україна, Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул. Овчаренка, 2т

«OLD SCHOOL VILLA»

Украина, Киевская обл., Бориспольский р-н, с. Гнедин, ул. Центральная, 43

«РИМСЬКІ ТЕРМИ», beauty spa center

04210, Україна, м. Київ, Оболонська Набережна, 17

Поиск по сайту
Главная О проекте, контакты Карта сайта
  /     /   «ХОРТИЦА», Национальный заповедник

«ХОРТИЦА», Национальный заповедник

69017, г. Запорожье, о. Хортица
Тел./факс: (0612) 52-51-88, (0612) 52-73-17, (0612) 224-36-91
zapovidnik@ukr.net
www.hortica.org.ua

«ХОРТИЦЯ», НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК 

Хортица

Хортиця

Хортица

Хортица

Хортиця

Хортиця

цветы

музей Хортица

Музей історії запорозького козацтва

музей Хортица

Музей історії запорозького козацтва

??TEdit

Національний заповідник "Хортиця" – науково-дослідна та рекреаційно-освітня установа, яка здійснює охорону пам'яток історії, культури та природних об'єктів, збирає, вивчає, зберігає та популяризує пам'ятки, пов'язані з історією Запорізького краю і Запорозького козацтва. Сукупність великої кількості історико-культурних пам’яток зробили Хортицю одним із найпопулярніших туристичних центрів України. Заповідник зайняв почесне місце серед 7 чудес України (1 місце за інтернетголосуванням).

Історія
18 вересня 1965 року Хортиця була відкрита як Державний історико-культурний заповідник. Пізніше, постановою Кабінету Міністрів України у 1993 році Державному історико-культурному заповіднику було надано статус Національного. До його складу входять: острів Хортиця і прилеглі до нього острови та скелі Байда, Дубовий, Розстебин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історичне значення.
Острів Хортиця – єдина комплексна історико-культурна та природна пам'ятка, що охоплює період історії людства від доби палеоліту (35 тис. р. до н.е.) до ХХ ст. В добу бронзи Хортиця стає одним із економічних та культурних центрів Дніпровського Надпоріжжя. Залізний вік залишив після себе курганні та ґрунтові могильники, Совутинське городище. Частина з них тісно пов’язана з цікавим періодом в історії острова – скіфською добою (VII- ІІІ ст. до н.е.). Перші століття нової ери на Хортиці пов’язані з часами черняхівської культури, а у другій половині І тис. н.е. тут проживали слов’янські племена. За часів Київської Русі острів Хортиця знаходився на відомому торговельному шляху з "варяг у греки" і саме у ці часи поблизу плавневих озер острова розташовувалося стародавнє поселення, яке дослідники називають Протовче (Протолче). На цьому місці археологами було знайдена велика кількість предметів побуту давньоруського походження: бронзовий хрест-складень, пенал для скляних намистин, риболовецькі гачки, кераміку, жорна, зброю та багато ін.
Наприкінці XV ст. на півдні українських земель, на території так званого Дикого Поля, формується і поширюється козацтво. З цим періодом пов’язані найяскравіші сторінки історії острова Хортиці. Деякі дослідники стверджують, що прообразом Запорозької Січі є хортицький "замок" Дмитра Вишневецького, який розташовувався на острові Байда. Археологічні дослідження 90-х років ХХ ст. виявили тут рештки зруйнованого укріплення, предмети озброєння – рушниці, уламки шабель, сокири, наконечники стрілю ядра, польські монети.
У XVIІІ ст., з початком російсько-турецької війни, в 1736 р. була закладена запорозька верф (на о. Мала Хортиця) і фортеця. Ця корабельня стала найбільшою базою Дніпровської військової флотилії, при ній базувалося близько 400 суден різних типів – козацькі човни, дуби, галери, кончебаси, прами, плашкоути і навіть, вітрильні бригантини.

"Хортиця" – природний заповідник
Загальна площа заповідника – 2359,34 га. Хортиця представляє цінність не тільки в історичному плані, а й у природному. Спрощено можна, умовно, розділити острів на 3 дуже відмінні одна від одної частини:
Перша – це скеляста частина – круті зривисті гранітні схили північного, північно-східного, та північно-західного узбережжя. Саме на них збереглися древні реліктові рослини (тобто такі, які дійшли до нас в незміненому стані з давніх-давен) – папороті. Саме тут можна побачити й петрофіний (кам’яний) степ.
Друга – це підвищена частина плато – рівнина розрізана чудовими балками, що спускаються до Дніпра. Кожна балка унікальна й 18 найбільших з них віднесені до особливо цінних природних об’єктів (кожна з цих балок має власну назву, що розповідає про перебування на острові козаків);
Третя – це низинна частина – південний край острову (заплава) розрізана чудовими озерами, затокам, протоками. Тут буяє плавневий ліс. Це - царство водної, приводної рослинності та птахів.

Флора та фауна
На території Національного заповідника "Хортиця" охороняються особливо цінні прородно-територіальні комплекси. Таких комплексів на сьогодні нараховується 9. Це плавневі ліси та луки, справжні та петрофітні степи, скелясті відслоєння гранітів, балки, нагорні діброви, "висячі" болота, озерні комплекси.
Флора вищих судинних рослин острову у теперішній момент представлена майже 1100 видами. Серед них 28 видів занесено до Червоної книги України. А ось систематичний список безхребетних тварин заповіднику містить понад 670 видів. Серед них 34 види занесені до Червоної книги України.
Фауна наземних хребетних включає 262 види в тому числі 6 видів земноводних, 9 – плазунів, 221 – птахів та 26 ссавців. Поєднання всіх компонентів та об'єктів надають ландшафту заповідника своєрідні риси, й відрізняють його від інших природних об'єктів України. Тому острів Хортиця і являє собою пам'ятку державного рівня. Завдяки особливим ґрунтовим, мікрокліматичним умовам, створеним могутньою рікою, всі рослинні угруповання, у першу чергу степові, значно відрізняються від споріднених материкових – це робить їх унікальними з наукової точки зору.

Екскурсійні маршрути
Аби пізнати та доторкнутися до природного та історичного життя Хортиці постійно діють 9 екскурсійних маршрутів та Музей історії запорозького козацтва.
1. Пішохідна екскурсія "Тарасова Стежка";
2. Пішохідна екскурсія "Там, де кінчаються пороги";
3. Пішохідна екскурсія "За редутом – редут";
4. Тематична екскурсія "Сила духів" сакральними місцями;
5. Тематична екскурсія "Протовче";
6. Екологічна пішохідна екскурсія "Оленячий ріг";
7. Екскурсія на теплоході "Хвилями Дніпра-Славути";
8. Комплексна екскурсія "Події 972 року".
9. Туристичний маршрут "Дорога на Січ", який передбачає одну із зупинок на території історико-культурного комплексу "Запорозька Січ".
Також просувається процес відкриття тематичної екскурсії "Скіфський стан".

Музей історії запорозького козацтва
На території Національного заповідника "Хортиця" працює "Музей історії запорозького козацтва", відкритий в 1983 року як Музей м. Запоріжжя. Фондова колекція музею комплектувалася на матеріалах, переданих з Львівського, Луганського, Ровенського та інших музеїв, а також із надходжень археологічних та етнографічних експедицій. На сьогоднішній у ньому зібрано понад 32 тис. музейних предметів (від часів мезоліту до поч. ХХ ст.), які можна побачити у постійно діючих експозиціях та виставках.
В музеї постійно демонструються 3 діорами: "Битва Святослава біля Дніпрових порогів у 972р.", "Військова рада на Січі" та "Нічний штурм м. Запоріжжя радянськими військами 14 жовтня 1943р.".
У Музеї історії запорозького козацтва діють виставки:

1. "Запорозьке козацтво у Визвольній війні під проводом Б. Хмельницького";
2. "Духовний світ запорозького козацтва";
3. "Запорозькі вольності у часи Нової Січі";
4. "Запорозькі землі після ліквідації Січі";
5. "Зброя часів козацтва".

Національний заповідник "Хортиця"
69017, м. Запоріжжя, о. Хортиця
(проїзд від автовокзалу маршрутним таксі  №50, №93, №46)
Тел./факс: (0612) 52-51-88, (0612) 52-73-17, (0612) 24-36-91
zapovidnik@ukr.net
www.hortica.org.ua

Графік роботи Музею:
щоденно з 9.30 до 16.00.
з березня до 17.00
Квитки продаються до 16.00.

Вартість вхідного квитка до Музею історії запорозького козацтва на самостійний огляд:
- для дорослих – 6 грн.;
- для пенсіонерів та інвалідів (за наявності посвідчення) – 3 грн;
- для дітей шкільного віку та студентів (за наявності документів) – 3 грн.

Вартість екскурсії до Музею історії запорозького козацтва:
- група від 1-го до 7-ми чол. 36 грн. + вхідний квиток
- група від 8-ми до 30-ти чол. 60 грн. + вхідний квиток

Пішохідні та тематичні екскурсії (група до 30 чол.) – 80 грн.

Лекційне обслуговування:
академічна година для групи до 30 чол. – 25 грн.